Metoda wielokryterialnego wspomagania decyzji SAW w wyborze dostawcy systemów informatycznych - Krzan, Maciej (A Multi-Criteria Decision Support Method SAW in Selection of a Provider of IT Systems Solutions, 2023)
Wiele firm staje przed wyborem dostawcy systemów informatycznych, lecz nie ma świadomości, że istnieją naukowe narzędzia pozwalające wspomóc tę decyzję. Celem artykułu jest przedstawienie zaadaptowania metody wielokryterialnego wspomagania decyzji SAW (ang. Simple Additive Weighting) w wyborze dostawcy oprogramowania zawierającego algorytmy sztucznej inteligencji. Procedura badawcza została podzielona na pięć części: wybór dostawców systemów informatycznych, badanie literatury, opracowanie kryteriów i ich rang, ocena wybranych do badania dostawców, analiza i prezentacja uzyskanych wyników. Badanie finalnie pomogło w podjęciu decyzji biznesowej. Wyniki uzyskane za pomocą metody SAW pomogły zarówno menedżerom, jak i inwestorowi w wybraniu sugerowanego przez badanie dostawcy oprogramowania z algorytmami sztucznej inteligencji.
Krzan, M. (2023). Metoda wielokryterialnego wspomagania decyzji SAW w wyborze dostawcy systemów informatycznych. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 148-161). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: SAW; systemy informatyczne; wybór dostawcy IT; metody wielokryterialnego wspomagania decyzji; IT systems; selection of an IT supplier; methods of multi-criteria decision support