Komunikacja oparta na platformie Microsoft Teams w procesie dydaktycznym szkoły wyższej w rzeczywistości postpandemicznej w ocenie studentów - Muszyńska, Karolina (Students’ Assessment of Communication Based on the Microsoft Teams Platform in the Didactic Process of a University in the Post-Pandemic Reality, 2023)
Zdalna komunikacja między studentami i nauczycielami akademickimi wymuszona w roku 2020 pandemią COVID-19 nie jest już obecnie obowiązkowa, gdyż nauczanie powróciło do trybu stacjonarnego. Czy jednak ta forma komunikacji powinna zostać utrzymana? Celem artykułu jest ukazanie postpandemicznej rzeczywistości w obszarze komunikacji wspomagającej proces dydaktyczny w szkole wyższej poprzez prezentację wyników badania, jakie przeprowadzono wśród studentów jednej z polskich uczelni. Zastosowaną metodą badawczą był sondaż diagnostyczny, zaś narzędziem ankieta internetowa. Wyniki badania wskazują, że wykorzystanie platformy Microsoft Teams do komunikacji nauczycieli ze studentami kształtuje się na umiarkowanym poziomie, a efektywność tej formy komunikacji jest satysfakcjonująca. Studenci widzą też wiele zalet komunikacji w tej formie i uważają, że jest ona potrzebna również w okresie postpandemicznym. Można zatem wywnioskować, że wypracowane w trakcie pandemii nawyki komunikacyjne to nowa rzeczywistość, którą należy zaakceptować.
Muszyńska, K. (2023). Komunikacja oparta na platformie Microsoft Teams w procesie dydaktycznym szkoły wyższej w rzeczywistości postpandemicznej w ocenie studentów. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 186-199). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: komunikacja elektroniczna; platforma Teams; efektywność komunikacji; szkolnictwo wyższe; electronic communication; Teams platform; communication efficiency; higher education