Potencjał innowacyjny regionu jako czynnik rozwoju regionalnego - Nowacki, Robert (Innovative Potential of the Region as a Regional Development Factor, 2009)
Problematyka rozwoju regionalnego należy do kluczowych priorytetów współczesnego świata. Istniejące dysproporcje między regionami tworzącymi szersze wspólnoty (jak np. Unia Europejska) skłaniają do podjęcia rozważań nad możliwościami wykorzystania w ich niwelowaniu różnych czynników. Jednym z nich jest potencjał innowacyjny regionów. W warunkach polskich nabiera on szczególnego znaczenia ze względu na duże zróżnicowanie między województwami. Rozpoznanie tego potencjału oraz określenie jego znaczenia w rozwoju regionalnym i wskazanie możliwości jego wykorzystania w kształtowaniu konkurencyjności regionów jest zasadniczym celem niniejszego artykułu. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 62-71