Rola i znaczenie klastrów w rozwoju regionu świętokrzyskiego - Olesiński, Zbigniew; Leśniewski, Michał Adam (The Role and Meaning of Clusters in the Development of Świętokrzyskie Region, 2009)
Klastry są to skupiska na niewielkiej przestrzeni - np. na terytorium powiatu - przedsiębiorstw w podobnej branży. Rola klastrów polega na równoczesnej rywalizacji i współpracy, co w wypadku wsparcia działaniami organizacji wyspecjalizowanych, jak organizacje zajmujące się handlem, zbieraniem danych ekonomicznych czy technicznych, generuje pewien efekt dodatkowy, jak wzrost produkcji, zysku, sprzedaży - korzystny dla każdego z przedsiębiorstw klastra, jak i dla całego klastra, a tym samym wzrost produkcji sprzedaży, zysku i tak dalej na całym terytorium działania klastra, co wyznacza ich znaczenie na tym terytorium. Przeprowadzone obliczenia wskazują, że dzięki działaniu w klastrze przedsiębiorstwa osiągają wzrost o kilka punktów procentowych wyższy, niż gdyby działały oddzielnie. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 147-157