Inkubatory przedsiębiorczości formą wspierania sektora MSP - z doświadczeń województwa pomorskiego i Elbląga - Sekuła, Alicja (Entrepreneurial Incubators as a Way of Supporting SME's Sector - Based on the Experience of Pomorskie Voivodeship and Elbląg, 2009)
Jednym z głównych problemów związanych z rozwojem przedsiębiorczości wśród zbiorowości terytorialnych jest obawa przed podjęciem działalności gospodarczej oraz niska przeżywalność wśród firm, które niedawno zaistniały na rynku. Przeważająca większość nowo zakładanych przedsiębiorstw nie przetrwa trzech lat. Żeby zapobiec temu procesowi, tworzonych jest szereg programów i powoływane są różne organizacje, których celem jest pomoc i wsparcie dla firm w początkowych latach istnienia. Do tego grona zaliczane są także inkubatory przedsiębiorczości. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 326-338