Wpływ hipermarketów na rozwój lokalny w świetle badań ankietowych w Lublinie - Myna, Artur (The Influence of Hypermarkets on Local Development in the Light of Surveys in Lublin, 2009)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wpływu hipermarketów na warunki życia mieszkańców i warunki działania przedsiębiorców na przykładzie miasta Lublina. W pracy wykorzystano 100 ankiet przeprowadzonych wśród mieszkańców osiedli sąsiadujących z hiepermarketami oraz pogłębione wywiady z lokalnymi handlowcami i dostawcami wielkich sieci handlowych. Analizując mechanizmy ekspansji hipermarketów, posłużoną się teorią gier, która obejmuje rozpoznawanie istotnych uczestników gry, ich celów i działań. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 339-347