Rola interesariuszy w realizacji projektów dziedzictwa narodowego - Brandenburg, Henryk; Magdoń, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Projekty dziedzictwa narodowego różnią się zarówno od projektów biznesowych, których celem jest osiągnięcie zysku, jak i od projektów lokalnego (regionalnego) rozwoju, których celem jest zabezpieczenie bieżących i przyszłych potrzeb mieszkańców danej wspólnoty. Powodzenie tego rodzaju projektów zależy w bardzo dużym stopniu od osób (instytucji) zaangażowanych w ich realizację (interesariuszy projektu). W rozdziale, po krótkim wprowadzeniu w problematykę projektu, przedstawiono specyfikę realizacji projektów dziedzictwa narodowego oraz funkcję, jaką mogą spełniać interesariusze, i ich wpływ na osiągnięcie założonych celów projektu. W końcowej części tekstu opisano realizację projektu budowy w Radzionkowie Centrum Dokumentacji Deportacji Górnoślązaków do ZSSR w 1945 roku, ze szczególnym uwzględnieniem roli, jaką odegrali interesariusze w uzyskaniu końcowego rezultatu. Rozdział ma charakter refleksji autorów na temat możliwości i ograniczeń zastosowania klasycznego podejścia do zarządzania projektami, a jego celem jest wywołanie dyskusji na ten temat wśród specjalistów (organizacji) zajmujących się problematyką zarządzania projektami.
Brandenburg, H. i Magdoń, M. (2023). Rola interesariuszy w realizacji projektów dziedzictwa narodowego. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 196-207). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: dziedzictwo narodowe; zarządzanie projektami; interesariusze projektów; specyfika projektów dziedzictwa narodowego; national heritage; projects management; project stakeholders; specificity of national heritage projects