Skuteczność projektów konsolidacji administracyjnej w miejskich obszarach funkcjonalnych. Studium przypadków z Polski i USA - Kachniarz, Marian (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Miejskie obszary funkcjonalne zazwyczaj wykraczają poza granice administracyjne miasta. W rezultacie pojawia się problem koordynacji efektywnego świadczenia usług publicznych pomiędzy miastem a jego przedmieściami. Przegląd światowych doświadczeń pokazuje, że stosowane są tu zazwyczaj dwa rozwiązania instytucjonalne – współpraca międzygminna lub dostosowanie granic administracyjnych do zasięgu strefy funkcjonalnej. Dotychczasowe badania nie dały jednak odpowiedzi na pytanie, która metoda jest bardziej efektywna. Celem rozdziału jest porównanie procesów dostosowywania granic administracyjnych do miejskich obszarów funkcjonalnych. Sformułowano hipotezę, że jednolite zarządzanie całym obszarem funkcjonalnym sprzyja efektywności i trwałości instytucjonalnej świadczenia usług publicznych. Jako studia przypadków wybrano Princeton w USA i Lubin w Polsce. Princeton jest przykładem udanej konsolidacji administracyjnej miasta z otaczającą je gminą wiejską, podczas gdy w Lubinie niestety nie udało się zrealizować takiego projektu. W konkluzji stwierdzono, że współpraca międzygminna nie zapewnia trwałych rozwiązań i jest narażona na kadencyjne zmiany decydentów. Najskuteczniejsza wydaje się konsolidacja jednostek, ale jej powodzenie zależy od bardzo dobrze przygotowanej i transparentnej procedury.
Kachniarz, M. (2023). Skuteczność projektów konsolidacji administracyjnej w miejskich obszarach funkcjonalnych. Studium przypadków z Polski i USA. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi StanisławowiKorenikowi (s. 208-219). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: miejski obszar funkcjonalny; konsolidacja administracyjna; usługi publiczne; współpraca międzygminna; urban functional areas; administrative consolidation; public services; intercommunal cooperation