Problemy i wyzwania rozwoju obszarów wiejskich - Kudełko, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Rozwój obszarów wiejskich przejawia się poprzez dokonujące się w czasie przemiany potencjału gospodarczego i społecznego wsi, które wpływają na poprawę możliwości zarobkowania i warunków życia ludności. Obszary wiejskie napotykają jednak wiele istotnych problemów i wyzwań rozwojowych, związanych z uwarunkowaniami społeczno-gospodarczymi, przyrodniczymi i kulturowymi. Stanowią ponadto przedmiot szeroko zakrojonych badań, podejmujących problematykę rozwoju obszarów wiejskich, czynników i uwarunkowań tego procesu oraz sposobów jego stymulowania, a także zachodzących przemian strukturalnych. Celem rozdziału jest dokonanie przeglądu ustaleń teoretycznych oraz wyników badań empirycznych – polskich i zagranicznych – dotyczących problemów, czynników i wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich.
Kudełko, J. (2023). Problemy i wyzwania rozwoju obszarów wiejskich. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 247-258). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: czynniki rozwoju; obszary wiejskie; rozwój społeczno-gospodarczy; development factors; rural areas; socioeconomic development