Oddziaływanie transformacji energetycznej na gospodarowanie przestrzenią w Polsce w perspektywie roku 2050 - Graczyk, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Wcześniejsze procesy transformacji energetycznej były napędzane głównie przez zmiany technologii. Na obecną transformację energetyczną wpłyną kluczowe programy o charakterze strategicznym. W Unii Europejskiej będą to głównie pakiety legislacyjne „Gotowi na 55” oraz „REPowerEU”. W Polsce kierunki transformacji zostały wskazane w założeniach do aktualizacji polityki energetycznej Polski 2040. Na tej podstawie zostały zidentyfikowane zmiany w gospodarowaniu przestrzenią w Polsce w perspektywie 2050 roku. Budowa obiektów infrastrukturalnych i instalacji liniowych wpłynie negatywne na zmiany przestrzeni. Rezygnacja z paliw kopalnych poprawi jakość środowiska. Wiele pozytywnych zmian będzie dotyczyć terenów rolniczych. Większy zakres będzie mieć zrównoważone podejście do gospodarowania gruntami. Zwiększy się zazielenienie miast. Postępować będzie odbudowa terenów podmokłych. Wzrośnie dbałość o ekosystemy leśne i parkowe. Pozytywne zmiany przyniesie rozbudowa zbiorników retencyjnych i wykorzystywanych w procesach magazynowania energii zbiorników dla elektrowni szczytowo-pompowych. Transformacja energetyczna przyniesie więc per saldo pozytywne zmiany w polskiej przestrzeni.
Graczyk, A. (2023). Oddziaływanie transformacji energetycznej na gospodarowanie przestrzenią w Polsce w perspektywie roku 2050. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 259-267). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: energia odnawialna; programy strategiczne; środowisko; renewable energy; strategic programmes; environment