Transformacja miasta poprzemysłowego. Uwarunkowania sukcesu transformacji Katowic – centrum największego regionu węglowego Unii Europejskiej - Drobniak, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Tematyka rozdziału wpisuje się w zagadnienia studiów miejskich i regionalnych związane z transformacją miast poprzemysłowych. Przedmiotem badań są Katowice, miasto opierające się na przemyśle ciężkim związanym z górnictwem i hutnictwem, niemniej w ostatnich dwóch dekadach przechodzące skuteczną transformację – w kierunku nastawienia na kulturę i naukę, przemysł wydarzeń, sektor nowoczesnych usług biznesowych, IT czy gaming. Problem badawczy odnosi się do wskazania i charakterystyki kluczowych wewnętrznych uwarunkowań Katowic, które wpłynęły na skuteczną transformację tego miasta. Identyfikacja i charakterystyka kluczowych uwarunkowań determinujących sukces transformacji Katowic została dokonana z użyciem metody jakościowych badań terenowych wraz obserwacją uczestniczącą.
Drobniak, A. (2023). Transformacja miasta poprzemysłowego. Uwarunkowania sukcesu transformacji Katowic – centrum największego regionu węglowego Unii Europejskiej. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 268-282). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: transformacja społeczno-gospodarcza; regiony węglowe; miasta poprzemysłowe; socio-economic transition; coal regions; postindustrial cities