Specyfika zachowań innowacyjnych w małej i średniej firmie - Pichlak, Magdalena (Innovative Behaviour in Small and Medium Firms, 2009)
Pomimo przeprowadzenia wielu badań empirycznych i literaturowych, brak stanowczego rozstrzygnięcia, która grupa firm (pod względem wielkości) jest podstawowym źródłem innowacyjności. W artykule przedstawiono najważniejsze argumenty teoretyczne związane z wyjaśnieniem tej zależności. Opisano w nim również mocne i słabe strony małych i średnich firm w zakresie ich działalności innowacyjnej. Chociaż wydaje się, że innowacyjność powinna być "naturalną" cechą małych i średnich przedsiębiorstw, istnieje wiele barier utrudniających bądź hamujących działalność innowacyjną tej grupy firm. Zachodzi konieczność przeprowadzenia badań, które pozwolą na identyfikację głównych czynników i barier innowacyjności w małych i średnich firm. Badania te powinny także doprowadzić do lepszego zrozumienia natury procesów innowacyjnych oraz stworzenia skutecznej strategii innowacji, biorąc pod uwagę konieczność zmian, spowodowaną niepewnością otoczenia rynkowego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 64-69