Współczesne zarządzanie strategiczne : kierunek zmian - Sus-Januchowska, Aleksandra (Changes in the Strategic Management, 2009)
W artykule przedstawiono najważniejsze zmian w klasycznym zarządzaniu strategicznym. Zmiany te obejmują myślenie strategiczne, cele strategiczne i relację między intensywnością przedsiębiorczości a pięcioma wymiarami zarządzania strategicznego, takimi jak: intensywność lustrowania otoczenia, umiejscowienie planowania, elastyczność planowania, horyzont planowania i atrybuty kontroli. Nowe podejście do zarządzania strategicznego ma dynamiczny charakter i jest odpowiedzią na rosnące zmiany środowiska. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 227-233