Małe i średnie przedsiębiorstwo zrównoważonego rozwoju - aspekt społeczny - Bartkowiak, Piotr; Krzakiewicz, Kazimierz (Obstacles Limiting Individual Creativity and Development in an Organization, 2009)
Wszystkie właściwie elementy składowe koncepcji zrównoważonego rozwoju przyczyniają się do znacznej poprawy jakości życia ludzkiego. Przede wszystkim uczynienie jednym z priorytetów spójności zagadnienia społecznego w działalności MŚP decyduje o tym, że postępujący rozwój będzie miał na uwadze przede wszystkim właśnie ten aspekt. Również wzrost gospodarczy, jako element składowy koncepcji zrównoważonego rozwoju, ma służyć wyłącznie dobru publicznemu, zarówno wyrażonemu w chwili obecnej, jak i dotyczącemu, jeszcze nie wyrażonych, potrzeb przyszłych pokoleń. Wreszcie ochrona środowiska naturalnego ma umożliwić jego przetrwanie, nie dla samego faktu przetrwania, lecz po to by służyć kolejnym pokoleniom. W związku z tym zapewnienie im dostępu do zasobów naturalnych w zadowalającym stopniu jest tutaj priorytetem. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 247-254