Kodeks etyczny istotnym instrumentem chroniącym bezpieczeństwo informacji w mikro- lub małym przedsiębiorstwie - Stankiewicz, Janina; Łychmus, Patrycja; Bortnowska, Hanna (The Importance of a Code of Ethics as an Instrument Protecting Information Security in a Micro or Small Enterprise, 2009)
Celem artykułu było odpowiedź na pytanie: jak można poprzez kodeks etyczny obligować członków mikro- i małych przedsiębiorstw do nieujawniania poufnych i zastrzeżonych informacji? By odpowiedzieć na tak postawione pytanie, przeanalizowano literaturę przedmiotu dotyczącą specyfiki zawartości kodeksów ogólnych i deontologicznych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 342-350