Struktura organizacyjna a zarządzanie projektami - Kacała, Joanna (Organizational Structure and Project Management, 2009)
Zarządzanie projektami stawia pod znakiem zapytania dotychczasowe zasady działania organizacji. Jeżeli zadaniem struktury organizacyjnej jest takie uporządkowanie elementów organizacji, aby w sposób powtarzalny prowadzić działalność organizacji, to projekty wprowadzają element niestabilności. Kierownictwo zatem musi rozwiązać problem, który pojawi się w organizacji, tj. odpowiedzieć na pytanie, czy funkcjonujące projekty wpasują się w istniejącą strukturę organizacyjną, czy też dopasować strukturę organizacyjną do wymagań projektu. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 430-435