Wykorzystanie wirtualnego zarządzania szansą rozwoju małych przedsiębiorstw : studium przypadku - Kołodziejczyk, Agnieszka (Virtual Management as a Chance for Small Organization Development, 2009)
Małe przedsiębiorstwa, szczególnie nowo powstałe, stoją przed wyzwaniem dostosowania działań do wszechogarniającej informatyzacji. Powstają pytania: czy wykorzystanie możliwości, jakie niesie ze sobą wirtualne zarządzanie, może być szansą dla rozwoju niewielkich organizacji; w jaki sposób połączyć osiągnięcia naukowe z obszaru klasycznego zarządzania z zarządzaniem w nowych, wirtualnych warunkach; jakimi umiejętnościami powinien charakteryzować się menedżer przedsiębiorstwa sektora MŚP korzystający z wirtualnego stylu zarządzania. Artykuł jest próbą odpowiedzi na powyższe pytania, na podstawie dostępnej literatury oraz studium przypadku - firmie Centrum Innowacji ProLearning. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 538-545