Warunki skutecznego wprowadzania zmian w małych i średnich przedsiębiorstwach - Kaliszczak, Lidia (The Conditions of Efficient Changes Introduction in Small and Medium Enterprises, 2009)
Działalność małych i średnich przedsiębiorstw determinowana jest przez wiele różnorodnych czynników otoczenia, jednak ich specyfika, wynikającą głównie z cech jakościowych, uzasadnia tezę, że skuteczność przeprowadzania zmian implikuje podmiotowość osoby właściciela - przedsiębiorcy. Właściciel przedsiębiorstwa jest głównym kreatorem zmian, które dokonuje się w oparciu o własną, subiektywną percepcję rzeczywistości i orientację w otoczeniu. Celem opracowania była próba weryfikacji postawionej tezy, poprzez identyfikację warunków skuteczności przeprowadzania zmian w toku badań empirycznych. Badania ankietowe przeprowadzono w stu losowo wybranych przedsiębiorstwach z sektora MŚP w powiecie tarnobrzeskim. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 603-610