Klasyfikacja ryzyka na polskiej giełdzie energii elektryczne - Trzpiot, Grażyna; Ganczarek, Alicja (The Classification of Risk on the Polish Power Exchange, 2008)
Bazując na funkcjonujących indeksach cen energii elektrycznej, indeksach finansowych oraz wynikach klasyfikacji cen energii elektrycznej, w pracy zaproponowano nową grupę indeksów cen energii elektrycznej. Propozycje nowych indeksów wykorzystano do oceny ryzyka zmiany ceny na Rynku Dnia Następnego Towarowej Giełdy Energii SA. Ryzyko wyrażono za pomocą miar zagrożenia szeregów czasowych logarytmicznych stóp zwrotu zaproponowanych indeksów. Głównym celem pracy jest klasyfikacja ryzyka na polskiej giełdzie energii elektrycznej w ciągu dnia. Do klasyfikacji wykorzystano: metodę głównych składowych, metodę k-średnich oraz metodę hierarchiczną. Ze względu na sezonowość energii elektrycznej klasyfikację ryzyka w okresie od marca 2003 r. do marca 2005 r. przeprowadzono niezależnie w czterech okresach badawczych, odpowiadających zmianie czasu z letniego na zimowy i z zimowego na letni. Porównując wyniki klasyfikacji indeksów, oceniono ich przydatność w zarządzaniu ryzykiem na polskiej giełdzie energii elektrycznej w ciągu dnia. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 6, s. 54-65