Managing Operational Risk in the Firm : Portfolio Approach in Trade Credit Decisions - Michalski, Grzegorz (Zarządzanie ryzykiem operacyjnym w przedsiębiorstwie : podejście portfelowe przy podejmowaniu decyzji o udzielaniu kredytu kupieckiego, 2008)
Podstawowym finansowym celem działania przedsiębiorstwa jest maksymalizacja jego wartości. Zarządzanie kredytem kupieckim i wynikającymi z niego należnościami także powinno przyczyniać się do osiągnięcia tego podstawowego celu. Znaczna część dotychczas znanych z literatury propozycji dotyczących optymalnego bieżącego zarządzania finansami była konstruowana przy założeniu maksymalizacji zysku księgowego, z tego powodu wymaga poprawienia ich pod kątem realizowania innego zadania, jakim jest maksymalizacja wartości przedsiębiorstwa. Realizacja strategii maksymalizacji wartości przedsiębiorstwa odbywa się w warunkach ryzyka i niepewności. W artykule zaprezentowano konsekwencje związane z ryzykiem operacyjnym odbiorców korzystających z odroczenia płatności za zakupione dobra i (lub) usługi. Podjęto także próbę ustalenia sposobów zarządzania tym ryzykiem, a wśród nich szczególną uwagę poświęcono możliwościom zastosowania wniosków wynikających z teorii portfela w zarządzaniu ryzykiem operacyjnym odbiorców oraz ich potencjalnemu wpływowi na kreowanie wartości przedsiębiorstwa. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 6, s. 107-119