Chosen Aspects of Restructuralization of Old Industrial Regions (with Emphasis on Stimulation of Innovative Potential) - Koutsky, Jaroslav (Wybrane aspekty restrukturalizacji starych regionów przemysłowych (z naciskiem na stymulację potencjału innowacyjnego), 2008)
Niniejsza praca skupia się na problemie starych regionów przemysłowych (SRP). Głównym celem artykułu jest podsumowanie podstawowych koncepcji teoretycznych dotyczących rozwoju starych regionów przemysłowych. W pierwszej części artykułu przedstawiono ramy teoretyczne rozwoju SRP (np. przyczyny występujących różnic), w dalszej części zaś zaprezentowano próbę opisu innych cech charakterystycznych starych regionów przemysłowych, na podstawie doświadczeń praktycznych okręgu Ruhry (Ruhrgebiet). Końcowa część pracy poświęcona została procesom restrukturyzacji SRP ze szczególnym uwzględnieniem aspektu wspierania środowiska lokalnego podejmującego działania innowacyjne. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 3, s. 113-124