Ekspresja receptora glikokortykosteroidowego w tkance płucnej, w nerkach i wątrobie świń ze wstrząsem endotoksycznym indukowanym podaniem lipopolisacharydu z Escherichia coli O111:B4 - Płóciennik Michał (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
W rozprawie wykorzystano świński model wstrząsu endotoksycznego do oceny wpływu terapii skojarzonej na liczbę i lokalizację receptora glikokortykosteroidowego w płucach, nerkach i wątrobie za pomocą dwóch komplementarnych metod – immunohistochemii i Western blot.
Keywords: Sepsa; wstrząs endotoksyczny; tlenek azotu; świnia; receptor glikokortykosteroidowy