Intensyfikacja procesów cieplnych w wymiennikach poprzez modyfikację kształtu powierzchni czynnych - Ochman, Agnieszka (Enhancement of thermal processes in the heat exchangers by modification of the active surface shapes, 2023)
W niniejszej dysertacji przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych oraz analiz numerycznych dotyczących procesów cieplno - przepływowych występujących w czasie ogrzewania płaskiej płyty z zainstalowanymi tzw. turbulizatorami. Głównym celem użycia turbulizatorów było wprowadzenie zaburzeń i zmiana charakteru przepływu w warstwie przyściennej z laminarnego na turbulentny. Wpłynęło to na wzrost lokalnych współczynników przejmowania ciepła, a co z tym idzie zintensyfikowania procesów wymiany ciepła od płytydo omywającego ją powietrza.
Keywords: wymiana ciepła; intensyfikacja wymiany ciepła; turbulizatory; warstwa przyścienna