Statistical Parameters Based on Copula Functions - Jajuga, Krzysztof (Parametry statystyczne mające u podstaw funkcje połączeń, 2008)
Artykuł przedstawia zastosowanie funkcji kopuli (połączeń) w określeniu parametrów zbioru danych wielowymiarowych. Na wstępie przedstawiono podstawy analizy połączeń, a następnie omówiono takie grupy parametrów, jak: miary zależności, współczynniki zależności w ogonie, parametry wielowymiarowych wartości ekstremalnych, miary zależności w szeregach czasowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 7, s. 35-43