Logistic Project - Definition, Typology and Risk - Witkowski, Jarosław; Rodawski, Bartłomiej (Projekty logistyczne - definicja, typologia, ryzyko, 2008)
Na podstawie studiów literaturowych z zakresu analizy ekonomicznej oraz zarządzania projektami zdefiniowano pojęcie projektów logistycznych. Autorzy artykułu przez projekty logistyczne rozumieją jednorazowe, ograniczone czasowo i budżetowo przedsięwzięcia (zadania), których realizacja służy poprawie sprawności i efektywności przepływu produktów oraz towarzyszących im informacji w przedsiębiorstwach, łańcuchach dostaw lub układach przestrzennych. Dokonano również wstępnej klasyfikacji projektów logistycznych, która może być przydatna przy doborze metod zarządzania nimi. Z perspektywy aplikacyjnej ważna jest także identyfikacja typów i natężenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 11, s. 87-96