Application of ABC Method for Effective Planning of Warehouse Processes - Jałmużna, Irena; Sekieta, Marek (Wykorzystanie metody ABC do efektywnego projektowania procesów magazynowych, 2008)
W obecnych czasach przedsiębiorstwa zwracają szczególną uwagę na efektywność funkcjonowania procesów występujących w firmie, w tym procesów magazynowych. W związku z tym istotne jest odpowiednie zaprojektowanie procesów magazynowych, ponieważ przekłada się to na redukcję czasu przeznaczanego na obsługę, jak i miejsca przeznaczonego na składowanie czy bezpieczeństwo pracy osób zatrudnionych. W przypadku procesów magazynowych jedną z metod pozwalających na optymalne zagospodarowanie przestrzeni magazynowej jest metoda ABC. Dzięki jej wykorzystaniu w odpowiedni sposób można dokonać stosownego podziału składowanych surowców, materiałów czy wyrobów gotowych pod różnym kątem. Uwzględniając powyższe przesłanki, w niniejszym opracowaniu przedstawiono na wybranym przykładzie zastosowanie metody ABC do efektywnego projektowania procesów magazynowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 11, s. 273-281