Modele wyceny bankowych rezerw na straty kredytowe - Orzeszko, Teresa (Valuation Models of Bank Loan Loss Provisions, 2010)
Modele wyceny rezerw na straty kredytowe, stosowane przez poszczególne banki w różnych krajach świata, są bardzo zróżnicowane, zależne od wielu rozmaitych czynników, zmienne w czasie i ciągle jeszcze niedoskonałe. W artykule przedstawiono propozycję typologii modeli wyceny bankowych rezerw na straty kredytowe, wyodrębnionych przy uwzględnieniu procedur oceny utraty wartości ekspozycji kredytowych, które stanowią ich podstawę. Zdaniem autorki tak zidentyfikowane modele można podzielić na dwa typy, tj. na modele tradycyjne i modele "nowej generacji". W obu wymienionych typach modeli wyodrębnić można różne ich warianty, które bazują na nieco odmiennych założeniach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 268-282
Keywords: bankowe rezerwy na straty kredytowe; determinanty adekwatności bankowych rezerw na straty kredytowe; wycena bankowych rezerw na straty kredytowe