Impact of M&A Announcement on a Subsequent Stock Performance on the Example of Companies Listed on the Warsaw Stock Exchange - Rudnicki, Józef (Wpływ informacji o fuzji lub przejęciu na cenę akcji na przykładzie spółek notowanych na GPW w Warszawie, 2010)
Artykuł dotyczy kwestii potencjalnych zysków płynących z fuzji i przejęć dla obu stron zawierających transakcję. Autor zbadał głównie dziewięć transakcji fuzji i przejęć z udziałem polskich spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w okresie od 2005 r. do 2009 r. Choć w literaturze przedmiotu istnieje wiele teorii wykazujących korzyści wynikające z połączenia lub przejęcia, niemniej jednak badania empiryczne pokazują, iż fuzje i/lub przejęcia mogą być negatywnie postrzegane i/lub oceniane przez inwestorów, co uwidacznia się w cenie rynkowej akcji danej spółki. Niniejszy artykuł rzuca nie tylko nowe światło na kwestię potencjalnych zysków osiągniętych przez polskie spółki jako rezultat fuzji lub przejęcia, lecz także dostarcza dowodu, iż decyzja dotycząca fuzji lub przejęcia może m.in. być źródłem spadku cen akcji spółki przejmującej, spółki przejmowanej lub akcji obu tych podmiotów jednocześnie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 318-331
Keywords: the influence of mergers and takovers on the share price