Ekologizacja współczesnych pojazdów wojskowych – główne kierunki rozwojowe oraz zasadnicze wyzwania i ograniczenia : wybrane zagadnienia - Brach, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Monografia jest jednym z pierwszych w naszym kraju zwartych opracowań dotyczących tematyki ekologizacji układów napędowych pojazdów wojskowych oraz ujmujących ją w dość szeroki sposób. Jednocześnie autor pragnie zwrócić uwagę na kilka powiązanych kwestii. Przede wszystkim przez wyrażenie „ekologizacja pojazdów wojskowych” autor rozumie ich elektryfikację czy gazo-/wodoroelektryfikację (technologia ogniw paliwowych), gdyż czyste technologie oparte na metanie praktycznie się nie nadają, poza nielicznymi wyjątkami, do zasilania napędu pojazdów wojskowych. W pracy omawiana jest ekologizacja wyłącznie pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3500 do 5000 kg wzwyż. Zmiany i postęp w omawianej dziedzinie zachodzą jednak niezwykle szybko, pewne zaprezentowane w książce poglądy mogą się więc szybko zdezawuować, analogicznie jak przybliżane oceny, wnioski, wskazania i przewidywania co do przyszłości. ] nota wydawnicza
s. 152
Keywords: pojazdy wojskowe; elektryfikacja