Aktywność biologiczna ftalidów i ich metabolitów pochodzenia mikrobiologicznego - Gach, Joanna (Biological activity of phthalides and its microbial derivatives, 2023)
W badaniach opisanych w niniejszej rozprawie, wykorzystano mikroorganizmy do otrzymania związków o strukturach identycznych jak metabolity 3-n-butylidenoftalidu oraz 3-n-butyloftalidu.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: laktony ftalidowe; Apiciceae; fungistatyki; bioaktywność; lipofilowość; metabolizm; grzyby strzępkowe