Laktofermentowane wysłodki buraczane jako czynnik uwrażliwiający na insulinę konie z syndromem metabolicznym ems - Wróblewska Patrycja (Lactofermented sugar beet pulp as an insulin sensitizing factor in horses with metabolic syndrome ems, 2023)
Celem przeprowadzonych badań było w pierwszym etapie określenie wpływu fermentacji wysłodków buraczanych bez dodatku mikroorganizmów probiotycznych oraz z udziałem heterogenicznych szczepów bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus lub Pediococcus acidilactici na skład chemiczny, wartość pH, a także całkowitą zawartość polifenoli wraz z określeniem aktywności antyoksydacyjną metodą DPPH, FRAP i ABTS.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: syndrom metaboliczny koni; wysłodki buraczane; laktofermentacja; mezenchymalne komórki macierzyste