Kształtowanie właściwości fizyko-chemicznych produktów odpadowych przemysłu owocowo-warzywnego w procesie suszenia - Majerska, Joanna (Formation the physico-chemical properties of waste products from the fruit and vegetable industry in the drying process, 2023)
W niniejszej pracy podjęto badania mające na celu optymalizację procesu suszenia odpadów pochodzących z przemysłu owocowo-warzywnego, na przykładzie wytłoków z borówki amerykańskiej (3 odmiany), żurawiny i buraków ćwikłowych, uwzględniając również dodatki funkcjonalne w postaci cząstek świeżych surowców o różnym udziale procentowym (% masowy) w próbce wytłoków, aby zwiększyć dostępność natywnych substancji pochodzących z surowca pierwotnego.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: wytłoki; owoce; warzywa; suszenie; pojemność przeciwutleniająca