Creation of high-quality plant-based powders with targeted health-oriented properties - Brzezowska, Jessica (Kształtowanie wysokojakościowych proszków roślinnych o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych, 2023)
Badania miały na celu ocenę pozytywnych i negatywnych aspektów związanych z warunkami przetwarzania produktów roślinnych w zależności od składu matrycy przy użyciu wielokierunkowego podejścia obejmującego charakterystykę fizykochemiczną i biologiczną proszków oraz przedstawienie zaleceń dotyczących ich produkcji.
Keywords: plant-based matrix; probiotic fermentation; functional carriers; processing; freeze-drying; vacuum drying; spray drying; owdering technology; powders