Zmienność proporcji twarzy chłopców i dziewcząt w wieku 9-19 lat - Graja, Katarzyna (Variability of facial proportions of boys and girls aged 9-19 years, 2023)
Celem pracy było oszacowanie proporcji twarzy oraz wielkości kątowych twarzy chłopców i dziewcząt w wieku 9-19 lat na podstawie pomiarów antropologicznych wykonanych na cyklu zdjęć biometrycznych o charakterze półciągłym. Dodatkowo cele pracy obejmowały określenie wielkości zmian proporcji oraz kierunku tych zmian, oszacowanie wielkości dymorfizmu płciowego oraz wskazanie wskaźników antropometrycznych przydatnych w szacowaniu przyszłych proporcji twarzy.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: cefalometria; biometria twarzy; wzrost twarzy; proporcje twarzy; dymorfizm płciowy