Astaksantyna i postbiotyki – dwa obiecujące czynniki zwiększające wrażliwość na insulinę w zespole metabolicznym koni - Mularczyk Malwina (Astaxanthin and postbiotics – two promising agents to increase insulin sensitivity in equine metabolic syndrome, 2023)
Celem pracy doktorskiej była ocena wykorzystania astaksantyny, jako czynnika terapeutycznego w przywracaniu równowagi metabolicznej w komórkach macierzystych zrębu pochodzących z tkanki tłuszczowej koni cierpiących na EMS, poprzez celowanie w stres oksydacyjny i leżącą u podstaw dysfunkcję mitochondriów.
Keywords: astaksantyna; postbiotyki; syndrom metaboliczny koni; insulinooporność