Pasywna immunoterapia i immunoprofilaktyka innowacyjną surowicą skierowaną przeciwko rHsp60 i rOMP40 oraz koniugatom tych białek z oligosacharydem LPS - Blicharski Krzysztof (Passive immunotherapy and immunoprophylaxis with an innovative serum directed against rHsp60, rOMP40 and conjugates of these proteins with oligosaccharide of LPS, 2023)
W celu przeprowadzenia doświadczenia eksperymentalną surowicę odpornościową pozyskano z krwi zdrowych krów-dawców po sześciokrotnej podskórnej hiperimmunizacji szczepionką podjednostkową, zawierającą rekombinowane białka - Hsp60 Histophilus somni oraz OMP40 Histophilus somni.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: surowica odpornościowa; OMP40 Histophilus somni; Hsp60 Histophilus somni; BRD; choroby narządu oddechowego cieląt