Biological production of the carbon monoxide from biowaste - Sobieraj Karolina (Biologiczna produkcja tlenku węgla z bioodpadów, 2023)
Celem badawczym rozprawy doktorskiej było zdobycie nowej, podstawowej wiedzy z zakresu biologicznej produkcji tlenku węgla (CO) podczas kompostowania bioodpadów w zakresie: (i) określenia optymalnego poziomu napowietrzenia i warunków termicznych d la produkcji CO podczas kompostowania bioodpadów; (ii) izolacji i identyfikacji mikroorganizmów odpowiedzialnych za produkcję CO podczas kompostowania bioodpadów; (iii) określenia wskaźników emisji CO z pryzm kompostowych w skali technicznej. Ze względu na toksyczny charakter CO dodatkowym celem badań była ocena potencjalnego narażenia zawodowego pracowników kompostowni w związku z ekspozycją na podwyższone stężenie CO podczas kompostowania bioodpadów.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: kompostowanie; bioodpady; tlenek węgla; dehydrogenaza tlenku węgla (CODH); Bacillus paralicheniformis; Bacillus licheniformis; emisje gazowe