Optymalizacja chowu głuszców (Tetrao urogallus) w warunkach ex situ in vivo - Rydzik Mariusz (Optimization of capercaillie (Tetrao urogallus) management ex situ in vivo, 2023)
W pracy podjęto temat dotyczący ochrony i zwiększenia populacji głuszca (Tetrao urogallus), największego, dziko żyjącego, kuraka w awifaunie Polski, a jej celem było opracowanie najkorzystniejszych metod postępowania i warunków chowu podstawowego stada reprodukcyjnego oraz wychowu ich potomstwa przeznaczonego do wsiedleń do środowisk naturalnych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: głuszec; hodowla; optymalizacja; leżajska; zarządzanie