Ocena zdolności płatniczej jednostki samorządu terytorialnego z wykorzystaniem rachunku przepływów pieniężnych. Metody i kryteria oceny - Gubernat, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Przedmiotem pracy była ocena stanu finansów jednostki samorządu terytorialnego z wykorzystaniem rachunku przepływów pieniężnych. Autorka monografii wyraża przekonanie, że możliwość zastosowania rachunku przepływów pieniężnych z jednej strony pozwoli dokonać wielokryterialnej oceny stanu finansów samorządowych, a z drugiej strony będzie stanowić podstawę do racjonalnego zarządzania środkami pieniężnymi przy jednoczesnej koncentracji na osiąganiu założonych celów jednostki. W książce omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: kondycja finansowa jednostki samorządu terytorialnego i jej pomiar, dług podsektora samorządowego w polskim systemie finansów publicznych, mechanizmy kontroli i reglamentacji zadłużenia jednostki samorządu terytorialnego, zasady oceny ryzyka finansowego i zdolności płatniczej jednostki samorządu terytorialnego, długoterminowa symulacja zdolności płatniczej wybranych miast na prawach powiatu w Polsce.
s. 340
Keywords: rachunek przepływów pieniężnych; jednostka samorządu terytorialnego; zdolność płatnicza