Wybrane przypadki deficytu bezpieczeństwa pracowników socjalnych w pracy terenowej oraz biurowej - Mucha, Wojciech (Selected cases of security deficit in social workers in field and office work, 2023)
Przedstawiona publikacja skierowana jest przede wszystkim do osób, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie ośrodków pomocy społecznej (dyrektorów i kierowników) oraz do osób, które pełnią funkcje publiczne i praktycznie kreują samorządność we wspólnotach samorządowych ( prezydentów miast, burmistrzów oraz wójtów). W przedstawionym artykule autor wskazuje problem deficytu bezpieczeństwa pracowników socjalnych w trakcie świadczenia pracy socjalnej w terenie i w pracy biurowej 1. W opracowaniu wskazuje na wybrane studium przypadków, które świadczą o tym, że obszar bezpieczeństwa pracy pracowników socjalnych stanowi nadal aktualny problem. W tekście przedstawiono narzędzia, za pomocą których w ośrodkach pomocy społecznej podejmowane są próby zniwelowania deficytu bezpieczeństwa pracy pracowników socjalnych i pracowników biurowych. Zwrócono uwagę na nieskuteczność stosowanych narzędzi lub na ich nieprawidłowe zastosowanie.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 46(1)/2023, s. 51-58
Keywords: deficyt bezpieczeństwa; pracownik socjalny; praca socjalna; praca w terenie; praca biurowa; safety deficit; social worker; social work; field work; office work