Spis treści [Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023] - Dudycz, Helena. Redaktor (Debiuty studenckie. Informatyka w biznesie, 2023)
[Niniejszy zeszyt Debiutów Studenckich zawiera osiem artykułów studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, które dotyczą różnorodnych obszarów związanych z zastosowaniem w biznesie metod, technologii i rozwiązań z szeroko rozumianej informatyki. Opracowania przygotowano na wysokim poziomie merytorycznym. Zawierają one – co należy podkreślić – dobrze metodycznie opisane badania empiryczne. Są to teksty autorstwa studentów kierunku informatyka w biznesie, ale w publikacji znajduje się również jedno opracowanie przygotowane przez studenta kierunku zarządzanie. Tematyka artykułów bardzo dobrze odzwierciedla główne zagadnienia, jakie są w kręgu zainteresowań badawczych od strony zarówno teoretycznej, jak i utylitarnej. Na uwagę zasługuje aktualność problematyki opisywanej przez autorów. Opracowania dotyczą takich kwestii, jak: możliwości i zagrożenia wynikające z użycia ChatGPT w zarządzaniu wiedzą, porównanie działania sieci neuronowych w Pythonie oraz C#, obszary zastosowania technologii i technik do rekonstrukcji obrazów, wdrożenie systemu ERP jako decyzja o znaczeniu strategicznym w przedsiębiorstwie z sektora MŚP w Polsce, prognoza cen nieruchomości mieszkalnych z wykorzystaniem uczenia maszynowego, cyfrowy model biznesu instytucji kulturalnych i rozrywkowych w czasie pandemii COVID-19, ocena platformy ePortal z uwzględnieniem modelu Normana, metody resamplingu danych w rozwiązaniu problemu nierównowagi danych przy wykrywaniu oszustw związanych z kartami kredytowymi.] nota wydawnicza
s. 119
Keywords: modelowanie matematyczne; sztuczna inteligencja; metody wizualizacji; realizacja infrastruktury w chmurze