Możliwości i zagrożenia wynikające z użycia ChatGPT w zarządzaniu wiedzą - Bauer, Julia; Dańska, Małgorzata; Sitko, Katarzyna (ChatGPT in Knowledge Management, 2023)
Artykuł dotyczy możliwości i zagrożeń związanych z wykorzystaniem ChatGPT do zarządzania wiedzą w organizacjach. Jego głównym celem jest zbadanie i zdefiniowanie korzyści oraz potencjalnych zagrożeń związanych z implementacją modeli językowych GPT, w szczególności ChatGPT, w kontekście zarządzania wiedzą. Artykuł analizuje możliwości ChatGPT, takie jak tworzenie tekstów, udzielanie odpowiedzi na pytania czy tłumaczenia językowe, podkreślając, jak te funkcje mogą się przyczynić do automatyzacji procesów, wspomagania mechanizmów decyzyjnych, poprawy współpracy i komunikacji wewnętrznej w organizacjach. Na podstawie przeprowadzonych badań autorzy wykazują liczne korzyści z zastosowania ChatGPT, takie jak oszczędność czasu, zwiększenie efektywności i dostęp do obszernej bazy danych. Jednak, mimo tych niewątpliwych benefitów, ostrzegają przed istotnymi zagrożeniami wynikającymi z implementacji ChatGPT, do których należą: ryzyko naruszenia prywatności i ryzyko cyberataków, brak kontroli nad wiedzą i rozprzestrzenianie dezinformacji, a także kwestie dyskryminacji oraz wskazania odpowiedzialności za decyzje podjęte przez sztuczną inteligencję (Artificial Intelligence – AI). Opisane w artykule wnioski wskazują na potencjał ChatGPT do przekształcenia zarządzania wiedzą w organizacjach, ale również na potrzebę ostrożności i odpowiedniego zarządzania ryzykiem przy jego wdrażaniu.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 9-17
Keywords: sztuczna inteligencja; model językowy; zarządzanie wiedzą; ChatGPT; Large Language Model; knowlegde management; artificial intelligence