Porównanie działania sieci neuronowych w Pythonie oraz C# - Bicki, Bartosz (Comparison of the Performance of Neural Networks in Python and C#, 2023)
Niniejszy artykuł zawiera wyniki przeprowadzonego porównania dwóch rozwiniętych języków programowania wysokiego poziomu, tj. Pythona oraz C#. Zostały one wykorzystane do stworzenia sieci neuronowej o określonej architekturze zastosowanej do problemu klasyfikacji cyfr. Celem badawczym było sprawdzenie, która z wymienionych technologii jest optymalna w całym procesie implementacji gotowego rozwiązania. W badaniu wykorzystano zbiór danych MNIST, a także zaprojektowano działającą wielowarstwową sieć neuronową. Kryteriami porównawczymi były statystyki tworzone podczas działania sieci. Na podstawie wyników przeprowadzonego badania stwierdzono, że optymalnym językiem programowania w obszarze uczenia maszynowego jest Python.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 18-30
Keywords: sieci neuronowe; klasyfikacja; Python; C# (język programowania); neural network; classification