Equity crowdfunding jako źródło finansowania - Pauka, Marek; Trzebiński, Artur A.; Gemra, Kamil; Majewski, Piotr; Swacha-Lech, Magdalena (Equity Crowdfunding as a Source of Financing, 2023)
[W monografii opisano rolę i znaczenie crowdfundingu udziałowego w finansowaniu przedsiębiorstw. Autorzy zwrócili uwagę finansowy wymiar tego sposobu finansowania, a także na jego aspekty niefinansowe. Monografia składa się z sześciu rozdziałów, w których szczegółowo omówiono następujące zagadnienia: crowdfunding udziałowy jako przedmiot badań naukowych, regulacje prawne – stan obecny i perspektywy zmian, charakterystyka rynku equity crowdfundingu w Polsce, equity crowdfunding – pozytywne efekty pozafinansowe dla start-upów, czy firmy po emisjach crowdfundingowych generują nadwyżki finansowe – ocena zmian kondycji spółek przed kampanią i po niej, czynniki sukcesu crowdfundingu udziałowego.] nota wydawnicza
s. 114
Keywords: crowdfunding; equity crowdfunding; źródła finansowania; inwestycje; rynek kapitałowy