Modelowanie hydraulicznych warunków przepływu w zarastającej rzece nizinnej - Wolski Krzysztof (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Rozprawa doktorska składa się z cyklu pięciu recenzowanych, spójnych tematycznie artykułów naukowych. W artykułach tych poddano weryfikacji i ocenie skalę zmienności przestrzennej i czasowej oddziaływania roślin na hydrauliczne warunki przepływu rzeki nizinnej poprzez badanie: rozmieszczenia roślin w korycie, gęstości skupisk roślin, zmiany właściwości i odziaływania w sezonie wegetacyjnym oraz wpływu prac utrzymaniowych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: modelowanie; przepływ; roślinność; koryto otwarte; hydraulika