Zieleń miejska jako usługa ekosystemowa dla mieszkańców miast - Stefaniak, Agnieszka (Urban Greenery as an Ecosystem Service for City Habitants, 2023)
Zieleń miejska jako nieodłączna składowa tkanki miejskiej pełni różnorodne funkcje i nie pozostaje bez wpływu na miasta oraz ich mieszkańców. Przegląd powstających ciągle nowych badań i prób wyceny korzyści, jakie ludzie uzyskują dzięki obecności zieleni, mogą pozwolić na bardziej zrównoważone i świadome kształtowanie miast oraz inwestowanie w coraz skuteczniejsze i wydajniejsze rozwiązania niwelujące liczne problemy i wyzwania, które spotkać można w trakcie życia w przestrzeni miejskiej. Celem pracy jest omówienie obecnych problemów dotykających miast oraz opisanie skutków obecności zieleni w przestrzeniach miejskich wraz z przykładami wyceny usług ekosystemowych, jakie świadczy. Dokonano tego poprzez przegląd literatury krajowej oraz zagranicznej. Analiza studiów przypadku pozwoliła przedstawić przykłady prób wyceny korzyści płynących z obecności ekosystemów w miastach. Na przykładach z Europy oraz Ameryki Północnej zobrazowano wyniki wycen różnych elementów, które zaliczyć można do zieleni miejskiej. Szacunków wycen dokonywano różnymi metodami, które również pokrótce opisano. Poparcie potrzeby istnienia zieleni w miastach argumentami zawierającymi wycenę usług pełnionych przez naturę w miastach może być jednym z czynników zachęcających decydentów na różnych szczeblach do inwestycji w zieloną przyszłość miast.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 45-58
Keywords: zieleń miejska; miasta; usługi ekosystemowe; urban greenery; cities; ecosystem services