Adaptacja budynków biurowych na cele mieszkalne jako odpowiedź na problemy na rynku nieruchomości w Polsce - Brania, Natalia (Adaptation of Office Buildings for Residential Purposes as a Response to Problems in the real Estate Market, 2023)
Adaptacja budynków biurowych na cele mieszkalne jest odpowiedzią na problem malejącej liczby gruntów i rosnącego zapotrzebowania na nowe nieruchomości mieszkalne. Celem pracy jest ocena i omówienie szans oraz zagrożeń wynikających z pomysłu adaptacji budynków biurowych na bloki mieszkalne w Polsce. W pracy za pomocą analizy historyczno-porównawczej przedstawiona została ewolucja budownictwa biurowego oraz form pracy na przestrzeni lat na świecie. Proste metody statystyczne pozwoliły na przedstawienie aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości i w mieszkalnictwie. Przykłady dokonanych adaptacji budynków biurowych na cele mieszkalne zaprezentowane zostały na podstawie analiz studiów przypadku. Omówiono także czynniki, które mają wpływ na możliwość przeprowadzenia takiej adaptacji i jej powodzenie.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 72-81
Keywords: budynki biurowe; adaptacja; mieszkalnictwo; office buildings; adaptation; housing