Wrocławskie osiedle WuWa jako wzorcowe miasto 15-minutowe - Otfinowska, Aleksandra (Timelessness of Wrocław’s WuWa Model Housing Estate – the 15-Minute City, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest zbadanie, czy osiedle WuWa wybudowane w 1929 roku we Wrocławiu spełnia warunki miasta 15-minutowego. Problem badawczy został sformułowany w sposób następujący: Czy pod względem spełnienia warunków miasta 15-minutowego osiedle Wuwa może być nazwane XXI-wiecznym osiedlem wzorcowym? Zostały postawione także trzy szczegółowe pytania badawcze. Pierwsze z nich sformułowano następująco: Czy osiedle posiada obiekty w każdym z analizowanych kryteriów? Drugie z pytań skupia się na znalezieniu obiektów brakujących na badanym obszarze. Ostatnie z pytań brzmi: Czy wybrany pod inwestycję teren jest atrakcyjny w XXI wieku? W artykule zostały scharakteryzowane i przedstawione osiedla wzorcowe XX i XXI wieku. W ramach badań została przeprowadzona analiza terenu za pomocą narzędzi, takich jak QGis, Mapy Google, a także własnych obserwacji. Po zakończeniu analizy stwierdzono, że wrocławskie wzorcowe osiedle jest ponadczasowe, gdyż spełnia kryteria miasta 15-minutowego. Istnieją na nim deficyty dostępnych usług, jak mała liczba sklepów spożywczych czy brak szkoły licealnej na badanym terenie, ale pomimo to osiedle WuWa może pełnić rolę przykładnego osiedla 15-minutowego, gdzie mieszkańcy mogą żyć komfortowo.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 93-107
Keywords: WuWa; miasta 15-minutowe; Werkbund; osiedle wzorcowe; 15-minute cities; model housing