Determinanty dokonań polskich spółek publicznych w zakresie ESG - Bohdanowicz, Leszek; Aluchna, Maria (Determinants of ESG Performance: Evidence from Polish Listed Companies, 2023)
Dokonania w zakresie ESG i ich pomiar stają się w ostatnich latach kluczowymi elementami działalności spółek. Rośnie też liczba badań poświęconych działaniom spółek oraz raportowaniu na temat aspektów społecznych, środowiskowych i ładu korporacyjnego. Niniejszy artykuł wpisuje się w ten nurt. Jego celem jest zbadanie związków pomiędzy dokonaniami spółek (firm performance) w zakresie ESG polskich spółek giełdowych z indeksów WIG20, mWIG40 oraz sWIG80 a ich strukturami własnościowymi, wynikami finansowymi oraz wybranymi charakterystykami. Analiza regresji zgromadzonych danych pozwoliła stwierdzić, iż korzystny wpływ na dokonania spółek w zakresie ESG mierzone współczynnikiem ESG Score-Refinitiv mają wielkość spółki oraz własność zagranicznych akcjonariuszy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 4, s. 23-33
Keywords: ESG; raportowanie niefinansowe; dokonania w zakresie ESG; teoria sygnałów; teoria legitymizacji; nonfinancial reporting; ESG performance; signalling theory; legitimacy theory