Implementacja idei smart city w zarządzaniu miastem. Ocena i oczekiwania mieszkańców na przykładzie studentów krakowskich uczelni - Firszt, Dariusz; Jabłoński, Marek (Implementation of the Smart City Idea in City Management. Evaluation and Expectations of Residents Based on the Example of Students at Krakow Universities, 2023)
Celem artykułu jest ocena percepcji wdrażanych w Krakowie projektów na rzecz rozwoju miasta inteligentnego. Uzasadnieniem dla podjętych badań jest to, że większość empirycznych analiz mechanizmów wdrażania koncepcji smart city koncentruje się na aspektach technicznych, rzadziej podejmowana jest diagnoza postaw, opinii i oczekiwań mieszkańców, pomimo że w świetle badań teoretycznych partycypacja obywateli wpływa na te procesy. W opracowaniu zaprezentowano wyniki ankiety przeprowadzonej na reprezentatywnej próbie studentów krakowskich uczelni. Ankieta dotyczyła m.in.: znajomości koncepcji smart city, opinii na temat postępów w jej wdrażaniu oraz oczekiwań co do kolejnych innowacji. Z przeprowadzonych badań wynika, że znajomość koncepcji smart city jest słaba. Osoby zorientowane w tej tematyce pozytywnie oceniają efekty zmian w poszczególnych wymiarach inteligentnego miasta. Optymistycznym spostrzeżeniem są wysokie oczekiwania respondentów co do aktywności innowacyjnej władz miejskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 4, s. 51-64
Keywords: inteligentne miasto; partycypacja obywatelska; innowacje w sektorze publicznym; smart city; civic citizen participation; innovation in the public sector